Do’s en don’ts voor beginnelingen in de sportschool

Do’s en don’ts voor beginnelingen in de sportschool

Houd je je nog steeds aan je goede voornemens? Wij zijn er om je te helpen. Je bent nieuw in de sportschool en weet niet zo goed hoe je je moet gedragen omtrent al die vage apparatuur en nog vagere sportschooltypes. Dus fiets je een half uurtje en ga je uit ongemakkelijkheid maar weer naar huis. Nee, niet dus!

Ga niet wachten op apparatuur
In de meeste gevallen krijgt een beginneling een schema toegewezen van een van de trainers in de sportschool. Drie keer twintig reps op dit apparaat, twintig sit-ups daar, en om het hele geheel af te ronden nog een kwartier roeien. Ga niet ongeduldig bij een apparaat staan wachten omdat die het volgende op je lijst is. Zou jij lekker kunnen sporten als er iemand een paar meter van je af bezweet en hijgend naar je kijkt, om te wachten tot je klaar bent? Ga lekker iets doen waar wel plek is.

De warming up overslaan
We leven allemaal drukke levens en sporten kan kostbare tijd uit je dag zijn. Die het helemaal waard is, overigens. Maar ga niet je warming up overslaan omdat dat toch niet productief lijkt, en het ervoor zorgt dat je een kwartier eerder achter je laptop kan werken. Het is essentiëel als je niet geblesseerd wil raken, maar als je lichaam warm is, is het ook tot meer in staat. Zorgt er dus ook voor dat je iets minder snel wil opgeven tijdens het hardlopen, en dat is uiteindelijk waar het om gaat.

Houd je pauzes kort
Tussen je verschillende work-outs moet je korte pauzes nemen, dat staat ook aangegeven op dat ene papiertje met je schema, weet je nog? Ga niet sjoemelen met die pauzes omdat het proces daardoor gemakkelijker wordt. Een halve minuut rust is een halve minuut rust, niet vijf minuten contempleren waarom je hier in godsnaam aan bent begonnen, je waterfles bijvullen, even plassen, en weer verder. Je wordt veel sneller fit als je het kort houdt, en het zorgt ook voor dat je geen uren doorbrengt in de sportschool.

Handdoek
‘Ik zweet niet zoveel.’ ‘Ik had alleen een hele grote schoon en dat is niet handig.’ Nee, we willen het niet horen. Neem altijd een handdoek(je) mee als je naar de sportschool gaat. Want je laat meer lichaamsvocht achter dan je denkt. En als je dat niet doet, moet je beter je best doen. Een warme wc-bril is al verschrikkelijk, maar stel je voor dat je op een warm en klammige leren stoel moet gaan zitten om vervolgens glibberige handvaten vast te pakken. Hou je lichaamssappen een beetje bij jezelf en veeg ze op met een handdoek.

Enthousiasme
We herkennen het gevoel, als we met iets nieuws beginnen willen we ons er volledig instorten. Maar ga niet overenthousiast van start, want dan kan het alleen maar mis gaan. Dat wil zeggen: ga niet meer tillen dan je aankan, omdat je daarmee indruk maakt op de al gespierde kerels achter je. Die kijken niet eens jouw kant op, want die zijn al heel druk met hoe ze er zelf uit zien. Maak je dus vooral niet druk om de rest, en focus op jezelf. Maakt de hele ervaring niet alleen aangenamer, het zorgt er ook nog eens voor dat je zonder risico het sportproces doorloopt.

Staren
Er lopen mannelijke halfgoden en absolute droomvrouwen in de sportschool, maar ga er niet naar staren terwijl je kwijlend op de fiets jezelf een ongeluk trapt. Die mensen komen hier niet om te laten zien hoe mooi ze eruit zien (sommige wel een beetje), ze zijn er vooral om dat zo te houden. Wanneer een vrouw met uitzonderlijke billen, die zijn er nogal eens, langsloopt, kijk er snel naar en ga dan weer door met wat je aan het doen bent. Daar kom je niet voor. Toch? Toch?

Vergelijken
Om even in dat thema te blijven, ga sowieso niet naar anderen kijken om te vergelijken. Je bent daar voor het eerst, of voor de tweede, of de derde keer, en zij misschien al jaren. Het is nieuw voor jouw, en het is oké dat je niet het lichaam van Achilles hebt. Als je denkt dat mensen naar jou kijken omdat je een buik of dikke bovenbenen hebt: ook niet waar. Als jij daar je godsgruwelijke best doet, dwingt dat respect af. Maar je bent er, uiteindelijk, natuurlijk voor jezelf. En nu: Go! Sport! Ga ervoor!

adminvlucht

Related Posts

Hoe werken met een personal coach kan helpen jouw sportdoelen te bereiken

Hoe werken met een personal coach kan helpen jouw sportdoelen te bereiken

Jupiler Pro League spannender dan ooit

Jupiler Pro League spannender dan ooit

Wanneer je gezonder bent sta je positiever in het leven

Wanneer je gezonder bent sta je positiever in het leven

Waar koop je best je eettafel?